Naprapati

Naprapati

Naprapatbehandling 30-40 min 600 kr.

Vad gör en naprapat?


Naprapaten undersöker, diagnostiserar, behandlar, och rehabiliterar och förebygger smärttillstånd och nedsatt funktion i alla delar av rörelseorganen. En naprapat utgår alltid från helheten och tar hänsyn till såväl kroppsliga som psykologiska och sociala faktorer som kan bidra till att smärta och andra besvär uppstår. En naprapat är expert inom manuell medicin och använder sina händer i de olika behandlingsteknikerna. Manipulation och mobilisering som syftar till att återskapa funktion i leder kombineras med massage, bindvävstekniker och stretching riktade mot kroppens mjukdelar.


Vi hjälper dig att förebygga framtida besvär


De manuella behandlingsteknikerna kompletteras vid behov med elektroterapi som TENS eller stötvågsbehandling. Även akupunktur används ibland som ett alternativ vid behandling av till exempel smärta. En mycket viktig del i behandlingen är att patienten själv blir delaktig i sin rehabilitering och i att förebygga framtida besvär – naprapaten följer därför upp behandlingen med individuella råd om träning och ergonomi.


Vi är experter på kroppen


Naprapatens expertis inom manuell medicin kombineras med goda kunskaper inom medicinska ämnen som till exempel ortopedi och neurologi. Det gör att en naprapat tar ett primärt diagnosansvar och kan avgöra om patienten skall behandlas med naprapati eller kanske skickas vidare till läkare för vidare utredning.



Legitimation och skyddad titel


Sedan 1994 är naprapat ett legitimationsyrke. Efter godkänd 4-årig heltidsutbildning och Naprapatexamen samt därutöver ett års praktiktjänstgöring som naprapat och inom offentlig sjukvård kan ansökan om legitimation göras hos Socialstyrelsen. 2007 fattades beslut om att göra naprapat till en skyddad yrkestitel vilket innebär att man måste vara under praktiktjänstgöring eller legitimerad naprapat för att få använda titeln. En legitimerad naprapat arbetar enligt samma lagar och förordningar som övrig hälso- och sjukvårdspersonal. Vården ska ges i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Legitimerade naprapater har sådana kunskaper att de kan bedöma vilka patienter som ska erhålla andra typer av undersökningar och vård. Detta gör att naprapaten kan arbeta under självständigt medicinskt yrkesansvar och ha ett primärt diagnosansvar.


Legitimerade naprapater kvalitetssäkrar arbetet


Det åligger varje legitimerad naprapat att bedriva kvalitetssäkringsarbete i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter. Svenska Naprapatförbundet har utvecklat ett kvalitetssäkringssystem som är utformat för att fungera i naprapatens dagliga arbete och bygger på fyra enkäter: Kvalitet på mottagningen, Resultatuppföljning naprapatvård, Klinikuppföljning samt Avvikelserapport. Varje år skall också en Patientsäkerhetsberättelse upprättas av naprapaten, precis som av alla andra grupper inom hälso- och sjukvård. I den beskrivs hur man bedrivit och utvecklat sitt arbete med patientsäkerhet under året.



Naprapatins historik


Naprapatin grundades i början av 1900-talet av Dr. Oakley Smith. Han arbetade från början tillsammans med dåtidens kiropraktorer men övergav tidigt tanken att “kotor kan hoppa ur led”, den så kallade subluxationsteorin, som var den teori som då var vanligast inom kiropraktorleden. Smith menade istället att orsaken till smärta och besvär i rörelse- och stödjeorganen (muskler, skelett, leder, nervsystem och bindväv), fanns i bland annat bindvävsförändringar och spänningstillstånd i omgivande mjukdelar, det han kallade för "connective tissue". Idag vet man genom forskning att hans slutsatser till stora delar var riktiga.


Som en direkt följd av att Smith ansåg att orsakerna till smärta och andra besvär var betydligt mer komplexa än att bara handla om kotor och deras position breddade han också behandlingsteknikerna till att omfatta även mjukdelstekniker. Detta präglar även dagens naprapati då man kombinerar avancerade ledspecifika tekniker med mjukdelstekniker som till exempel massage.


Information tagen från Svenska Naprapatförbundets hemsida, där hittar ni mer om naprapati och vad vi behandlar.